SPOR PSİKOLOJİSİ NEDİR ?
5.09.2019
Egzersiz ve sporun kişilerin psikolojik gelişimine ve sağlığına olan etkilerini araştıran, kişilerin davranış ve düşüncelerini inceleyen ve bir takım zihinsel tekniklerle sporcuların ve antrenörlerin performansını arttırmaya çalışan bilim dalıdır. Tamamen iş birliği ve karşılıklı motivasyona dayalı çalışmaları kapsamaktadır.
Günümüzde bilimsel antrenman metotlarıyla varılan sonuç, insan vücudunun da bir sınırı olduğu yani bir sporcunun hız, çabukluk, patlayıcı güç ve kuvvet gibi kavramların bir noktaya kadar geliştiğidir. Spor performansına katkısı olan fiziksel, tekniksel, taktiksel becerilerin yanında onların tamamlayıcısı olan psikolojik becerilerin de önemi büyüktür. Dünya çapında başarılı olan sporcuların en önemli özellikleri kendilerini tanımaları ve spor psikolojisine hakim olmalarıdır.
* 2008 Pekin olimpiyatlarında yarışan eski milli yüzücümüz Gülşah Günenç fiziksel olarak aylarca çalışmış, tekniksel-taktiksel çalışmalar için antrenörünü antrenman stillerini değiştirmiş ve ABD’de kamp yapmış, oradaki erkek yüzücüleri geçecek kadar iyi derecelerde yüzmüştür. Her şey planlı ve mükemmel ilerlemektedir. Ta ki Pekin’deki olimpiyat hayali gece kâbuslarıyla allak bullak olana kadar. Her gece olumsuz, hatalarla dolu yarışlar görüyor karabasanlarla uyanıyordu. İŞTE SPOR PSİKOLOJİSİ BURDA EKSİKLİĞİNİ GÖSTERİYOR!.. Eğitilmemiş ve doğru zamanda susmayı bilmeyen zihni asıl performansını ortaya koymaya izin vermemişti. Sporcuyu başarılı kılan sadece fiziksel özellikleri değildir. Zihinsel ve fiziksel olarak uyumlu olmayı başaranlar, dengeyi kuranlar rakiplerinin birkaç kulaç önünde yer alabilirler.
SPOR PSİKOLOJİSİNİN FAYDALARI
1. Olumlu düşünmeyi sağlar.
2. Stresle başa çıkabilme yeteneklerinin kazandırılmasını sağlar.
3. Çok fazla şüphe duyan ve endişe ile maçlara hazırlanan sporcularda özgüveni arttırır.
4. Öfke kontrolünü sağlar.
5. Motivasyonu arttırır ve uzun süreli devamlılık sağlar.
6. Konsantrasyon yeteneğini geliştirir.
7. Sakatlıkta geriye dönüşü sağlıklı bir şekilde hızlandırır.
8. Sporcu, teknik direktör ve antrenörlerin yeni beceriler ve stratejiler öğrenmesini sağlar.
9. Doğru hedef koymayı ve buna ulaşılacak belirli strateji becerilerinin kazanılmasını sağlar.
10. Etkili iletişim becerilerini artırır.
11. Engellerle baş edebilmeyi sağlar.
12. Sağlıklı bir inanç geliştirir.
13. Aile-Sporcu-Antrenör arasındaki doğru iletişimin kurulmasına aracılık eder.
14. Kişinin kendini keşfetmesini sağlar ve kendisini yönetmesine yardımcı olur.